Continuation
Home
About Page With Message, Music And Images
Books
News
Mailing List
Links
Contact
Movie Vault With Additional Comics
Garbage Can
Swedish Texts
Digital Paintings & Music Page
Travel

Vikingar I Sala, Sverige

(En Filosofisk Essä Byggd På Egna Iakttagelser Av Andreas Ingo)

Runsten ovan inmurad I Sala Sockenkyrka, Sverige...

(Bilden togs 2023-02-02)


Nyfikenhet Kan Belöna Ibland

Jag är faktiskt uppfödd i närheten av Sala, Sverige men har väl aldrig tänkt på Sala som ett säte för Vikingar. För ett folk som det finns många myter kring. Ihopkopplat med referenser till den forn-nordiska mytologin där gudar som Oden, Tor och Frej dyrkades av detta folk. Det fanns vilda vikingar som var ute på plundringståg till sjöss och mera fredliga individer som mera levde på jordbruk, jakt och fiske.

Allt detta fick nog många lära sig redan i skolålder - vikingatiden i Sverige sträckte sig ungefär från år 750 v.t - 1100 v.t.

Vad man troligtvis inte fick lära sig i skolan var kanske att Vikingarna - såsom jag själv uppfattar dem genom egna efterforskningar - var ett folk som levde nära naturen, som såg högt på de sina och kände sig stolta över sina bedrifter. Det människan fick på jorden kunde tas ifrån vem som helst - tas ifrån en själv och de man känt - men de såg dessutom det som att de som lyckades med något stort på jorden fick ett rykte som inte kunde tas ifrån dem i slutändan.

Bilden till höger är tagen i Sala, Sverige 2023-02-02 och en text finns skriven på denna Runsten som antyder detta.

Jag är fascinerad av Vikingarna som företeelse. Ett på ytan blodtörstigt folk som faktiskt härjade exempelvis i England för många hundratal år sedan. Som dödade och tog slavar, våldtog kvinnor och män, drack mjöd ur bägare, stänkte blod på julfestdeltagare långt innan Jesus blev förgrundsgestalt för julhögtiden i Sverige bara som exempel!

Men genom egna efterforskningar växer en annan bild delvis fram av Vikingarna - bortom den sensationshysteri olika populär-tidskrifter målar upp!

Jag ser snarare ett fredligt och livsbejakande folk som dyrkar djur & natur och de sina - jag bygger det på forskning kring Vikinga-tiden jag gjort av och ann under flera års tid - men jag har inget "objektivt" att säga mig kunna bevisa om Vikingarna - bevismaterialet är helt enkelt inte fullständigt! - men den positiva inställningen till liv hos Vikingarna tillkännages för min egen del i någon mån av mästaren "Livsten" som gjorde ristningarna på runstenen överst ovan - men det är ett subjektivt ställningstagande!

Från mitt perspektiv sett ser motivet ut som någon slags orm men med olika huvuden som liknar huvuden på gissningsvis Svanar, Gäss eller liknande fåglar.

En runsten som är inmurad i Sala Sockenkyrka, en kyrka som förövrigt lite märkligt för mina tankar till kätteri då en varm nästan drömsk känsla omgärdar denna kyrka!Sala Sockenkyrka till vänster - en byggnad jag har velat undersöka under flera månader - då det är denna kyrka där runstenen överst på denna sida finns inmurad vilket syns som en grå fläck i det nedersta högra hörnet på denna byggnad!

Faktiskt blev min idé att undersöka denna kyrka (med dess inmurade runsten) till ett riktigt äventyr. Någon känsla fanns i luften denna förmiddag: Inte direkt känslan av vår - det var nu för tidigt för det! - men en gnistrande klar vinterdag med en sol som åtminstone skänkte mig några fina solstrålar så här tidigt på förmiddagen när jag var ute (2023-02-02)!

Det var jag som tog bilderna som kan ses på denna sida och för att fira min upptäckt beslöt jag mig som förberett på att köpa ut ett par öl på systemet för att kröna den hedonism många förknippar Vikinga-livet med!

Det blev en mörk öl: En Guinness och en ljusare öl som jag dricker just nu när jag skriver detta: En "Kopparbergs Special Brew 6.3 %"!
Några reflektioner:

Det är stor skillnad på att vara ute i det fria och inspektera runstenar och annat jämfört med att läsa om liknande företeelser i någon populär-tidskrift. Jag läste denna dag faktiskt en bok på Sala Stadsbibliotek med många färgglada bilder på olika arkeologiska fynd från Vikinga-tiden men också med bilder på olika rekonstruktioner olika vetenskapsmän gjort som ska föreställa exempelvis forna Vikinga-byar.

Känslan man får när man är ute är överväldigande positiv när man tar in den levande känslan som förmedlas av Runstenarna (Sedda i verkligheten) men när man sedan läser i olika tidskrifter eller liknande om samma sak blir bilden som målas upp överlag negativ!

Så vilka var Vikingarna egentligen? Har de något att säga till folk i Sverige idag? Bör de bli ihågkomna som ett civiliserat folk snarare än barbarer?

Det är upp till mina läsare att bestämma!
Bild på runstenen överst på denna sida men i en närmare vinkel -

Är det huvudet på en Svan som här delvis avbildas?

Var Vikingarna civiliserade?

För min egen del kan de ha varit bättre än vad många trott!

Fundera själv!


~


Nedan presenteras en serie av kortare klassiska musik-verk -
skrivna av Andreas Ingo -
som anknyter till vikinga-tiden!

Försök gärna skapa dig en bild av vad du hör!


01 - Celestial.
02 - Neolithic Bells.
03 - For Joy.

Lyssna och njut!
Beginners - The Novel
Insignificant - Memoirs
The Light Of The Beast - The Novella
Erratic Pain - The Short Story
The Other - The Novel
Ghost Walker - The Short Story Collection
Sanity Asylum - The Short Story Collection

Ascension - The Novel
Consolation
Ideas
Alien Forever
The Forgotten Nomad
Star Diary
Precognition